Jestem fanką edukacyjnych książek dla dzieci, ponieważ w prosty sposób wyjaśniają one zawiłe i skomplikowane procesy, które zachodzą w różnych aspektach naszego życia. Osobiście uwielbiam Akademię Mądrego Dziecka właśnie za to, że tworzy edukacyjne treści nie tylko dla młodszych, ale również starszych czytelników.

W naszej domowej biblioteczce znajduje się już wiele tytułów, które należą do różnych edukacyjncyh cyklów, a ostatnią nowością są książki Wiem, co jem!. Seria ta ma na celu przybliżenie dzieciom tego, w jaki sposób powstają produkty spożywcze, które praktycznie każdego dnia lądują na naszych telarzach. Dzięki tym książkom, młodzi czytelnicy nauczą się wybierać tyclko te najlepsze produkty, a co za tym idzie, staną się bardziej świadomymi konsumentam. Po prostu, będą jeść bardziej zdrowo!

Na chwilę obcną w tej serii ukazały się 4 tytułu, jednakże dziś przedstawię Wam dwa z nich – Banany i Chlebek.

ZALETY KSIĄŻEK

  • wiele niesamowitych ciekawostek o tym jak powstaje jedzenie,
  • tekst napisany zrozumiałym dla małych czytelników językiem,
  • proste i zabawne ilustracje, które podkreślają treść książek,
  • duży wygodny format,
  • treść dostosowany do wieku dzieci.

Chlebek

Chlebek to pierwsza książka z tej serii, jaką chciałabym Ci przedstawić. Dziecko dowie się z niej tego jak powstaje jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wszystko zaczyna się od zdradzenia czytelnikowi, co tak naprawdę kryje się w przepisie na pyszny chleb. Na następnych stronach znajdziesz informacje o tym jak wyglądała uprawa zboża w dawnych czasach oraz jak wygląda to obecnie. Co więcej, w treści udało się autorowi zwrócić uwagę na to, że niektóre sposoby na uprawę roli są szkodliwe dla środowiska, ale coraz więcej rolników przechodzi na bardziej ekologiczne uprawy.

Dalej znajdziesz porównanie do teraźniejszości tego, jak i gdzie, kiedyś pozyskiwano mąkę. Cały proces mielenia i wykorzystywania nowoczesnych metod, jest tu wyjaśniony w bardzo ciekawy sposób i płynnie zabiera on czytelnika do piekarni i wyjaśnienia jak wytwarza się chleb. Tutaj, warto szczególną uwagę zwrócić na ilustracje, które są genialnym dopełnieniem treści. Autor bierze w tej książce również pod lupę chleb z zamrożonego ciasta, który często możesz kupić w marketach.

Pod koniec, znajdziesz także informacje o tym, jak wyglądają chleby z innych zakątków świata, a na ostatniej rozkładówce umieszczono takie kompendium wiedzy o chlebie. Znajdziesz tam wszystkie najważniejsze informacje dotyczące chleba i bułek – z jakich mąk powstają, jakie są rodzaje mąk oraz czym są otręby i do czego można je wykorzystać.

INFORMACJE O KSIĄŻCE

SERIA: Akademia Mądrego Dziecka
CYKL: Wiem, co jem!
AUTOR: Françoise Laurent
ILUSTRACJE: Nicolas Gouny
TŁUMACZENIE: Katarzyna Grzyb
WYDAWNICTWO: Harper Collins
LICZBA STRON: 40
ROK WYDANIA: 2022
KATEGORIA: nauka, ciekawostki
JĘZYK: polski
WIEK: 3+
CENA:  ~ 20 zł

SPRAWDŹ GDZIE KUPIĆ TĄ KSIĄŻKĘ W DOBREJ CENIE

Banany

Drugą książką jaką mamy z Miłkiem w naszej domowej biblioteczce są Banany. Na samym początku mały czytelnik dowiaduje się skąd się biorą te żółte owoce oraz w jakich warunkach mogą rosnąć. Co więcej, autorka zdadza z czym kiedyś kojarzyły się banany i co oraz kto przyczynił się do wzrostu popularności tych egzotycznych owoców. Ponadto, autorka poświęca również uwagę samej roślinie, czyli bananowcowi i wyjaśnia jak szybko może rosnąć oraz dlaczego banany są uprawiane przez cały rok.

Ciekawscy czytelnicy dowiedzą się również tego jak należy dbać o bananowce aby rosły jak najlepiej, a ich owoce nie zostały spalone przez słońce i nie nadjedzone przez ptaki lub owady. Co więcej, autorka zdradza jak zabezpiecza się banany na czas transportu, aby mogły dotrzeć do odległych krajów.

Na świecie istnieje ponad 1500 najróżniejszych odmian bananów i nie wszystkie są koloru żółtego. Istnieją nawet banany warzywne, których smak znacznie odbiega od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Najbardziej popularną odmianą są Cavendishe, które niestety na tym ucierpiały, ponieważ prawie całkiem straciły odporność na choroby. W dalszej części książki, autorka wyjaśnia w jaki sposób uprawa bananów okazała się mieć tak negatywny wpływ na środowisko, a co za tym idzie również na nas. Podobnie jak było w przypadku Chlebka, również i tutaj autorka pokazuje zdrowszą i bardziej ekologiczną możliwość uprawy bananów – bio.

Na końcu książki, znajdziesz wiele dodatkowych ciekawostek o tych pysznych żółtych owocach i dowiesz się jak sprawić aby banan był słodszy oraz co można wytworzyć z włókien niektórych gatunków.

INFORMACJE O KSIĄŻCE

SERIA: Akademia Mądrego Dziecka
CYKL: Wiem, co jem!
AUTOR: Anne-Claire Lévêque
ILUSTRACJE: Nicolas Gouny
TŁUMACZENIE: Katarzyna Grzyb
WYDAWNICTWO: Harper Collins
LICZBA STRON: 40
ROK WYDANIA: 2022
KATEGORIA: nauka, ciekawostki
JĘZYK: polski
WIEK: 3+
CENA:  ~ 20 zł

SPRAWDŹ GDZIE KUPIĆ TĄ KSIĄŻKĘ W DOBREJ CENIE

Miłej lektury!

Jeśli podoba Ci się to co robię

Postaw mi kawę na buycoffee.to