Jak chyba każda kobieta miałam w swoim życiu etap „SCHUDNĘ”. Bardzo wtedy dbałam o to co jem i uważałam, żeby nie opychać się słodyczami. Jako, że jestem bardzo czekoladolubna, to nie wyobrażam sobie całkowicie zrezygnować ze słodyczy, zwłaszcza tych, które mają w sobie kakao 😀

Dlatego też, po wielu poszukiwaniach na Przepisy.pl i kombinowaniu jak osiągnąć zbalansowany deser, który jest odpowiednio słodki i jednocześnie zdrowy, udało mi się przygotować ciasto, które spełniło moje wysokie wymagania 😀

Ten przepis publikuję głównie po to, aby mi się gdzieś nie zawieruszył, ale być może Ty również będziesz miał ochotę go wypróbować 🙂 Ciasto jest naprawdę banalnie proste i bardzo smaczne! 😀

SKŁADNIKI

  • 110g otrąb (żytnich, pszennych, owsianych, gryczanych),
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 pełne łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE

Zacznij od ubicia białek na sztywną pianę, a następnie dodaj do tego żółtka i ponownie wszystko zmiksuj. W kolejnym kroku, wymieszaj otręby z kakao i proszkiem do pieczenia i dodaj wsyp wszystko do piany. Dolej również mleko i dodaj miód, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.

Przelej ciasto na blaszkę o wymiarach 12 x 25.

PIECZENIE

Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50 minut.

Smacznego!

Jeśli podoba Ci się to co robię

Postaw mi kawę na buycoffee.to