Mieszkając w Edynburgu, zachwycałam się ogromnymi ciasteczkami (wielkości mojej dłoni), które można było kupić w Sainsbury za funciaka. Przyznam szczerze, że od tego momentu szukam przepisu żeby móc je robić w domowym zaciszu.

Jak do tej pory nadal nie znalazłam odpowiedniego przepisu, ale wśród tych poszukwiań natknęłam się na pewien przepis, którym chciałabym się z Tobą podzielić. Piekłam je już parokrotnie i za każdym razem wychodzą mi one inaczej (zarówno w smaku, jak i wyglądzie i rozmiarze). Zastanawiam się czy to przez to, że pieczenie to nie moja bajka, czy po prostu tak jakoś samo to wychodzi 😀

Już przechodzę do przepisu!

SKŁADNIKI

  • 140 gramów gorzkiej czekolady (zazwyczaj używam tej, którą mam w domu pod ręką i czasem mieszam gorzką z mleczną lub karmelową. Możliwości na połączenia jest wiele! 🙂 )
  • 130 gramów miękkiego masła
  • 100 gramów cukru białego
  • 100 gramów cukru brązowego  (za pierwszym razem dałam 150 gram białego, ale ostatnio redukuję ilość cukru do minimum i spokojnie dodaję 50-70 gram na porcję – ciastka wychodzą bardzo słodkie)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 180 gramów mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

WYKONANIE

Posiekaj czekoladę na drobne kawałki (ale nie za drobne, bo się rozpuszczą!). Gdy już się z tym uporasz, znajdź jakąś dużą miskę, w której będziesz mógł wymieszać: roztopione masło, cukier (łącznie z tym wanilinowym) i jajko. Jeśli zobaczysz, że składniki się połączyły, dodaj do nich wszytkie produkty sypkie, to jest: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Ostatnią rzeczą, zanim ciasto będzie gotowe do pieczenia, jest dodanie posiekanej czekolady i wymieszanie jej z resztą składników.

PIECZENIE

Z przygotowanego ciasta, uformuj kulki wielkości orzecha albo nabierz trochę ciasta na łyżkę, a następnie przełóż na papier do pieczenia w odległości 5cm od siebie. Piecz w rozgrzanym piekraniku przez 10-12 min.

PRZECHOWYWANIE

Te ciasteczka nie lubią pozstawać poza pojemnikiem, ponieważ wtedy robią się twarde jak skała. Jeśli chcesz tego uniknąć, po prostu przełóż je do czegoś,  tak aby Twoje zęby zostały nienaruszone! 😀

To co, wypróbujesz powyższy przepis? 😀

Smacznego!

Jeśli podoba Ci się to co robię

Postaw mi kawę na buycoffee.to