Nadeszła już jesień, więc oficjalnie rozpoczął się sezon na dynie – moje ulubione pomarańczowe warzywo! W związku z tym, pomyślałam sobie, że podzielę się z Tobą przepisem na mega prostą, ale przepyszną zupę dyniową, która możesz później dowolnie modyfikować! Brzmi kusząco, prawda? 😀

Mnie osobiście smakuje w każdej odsłonie, którą za chwilę Ci opiszę, a mojemu Mężowi najbradziej smakuja ta „podstawowa” wersja tej zupy.

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów dyni
  • 1 serek topiony
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 gramów marchewki (najlepiej baby)
  • 15 gramów oliwy
  • 2 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz (wedle uznania)

WYKONANIE:

W dość sporym garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną wcześniej cebulę i czosnek. W między czasie pokrój dynię w kostkę i dodaj do garnka. To samo zrób z ziemniakami, tylko pamiętaj o tym, żeby je wcześniej obrać! 😀 Dorzucić do tego jeszcze marchewkę i zalej wszystko bulionem.

Do bulionu dodaj cały serek topiony, ziele angielskie i liść laurowy. Ostatnią rzeczą jaka Ci została to dodanie do całości soli, cukru i pieprzu. Gotuj na małym ogniu do momentu zmiękczenia się warzyw (jakąś godzinę), a później wszystko dokładnie zblenduj aż otrzymasz gładką konsystencję. Możesz wcześniej wyłowić liść laurowy i ziele angielskie 🙂

MODYFIKACJE ZUPY:

Jeśli wolisz wersję pikantną, to dodaj płatki chilli lub mielone chilli do garnka zanim zaczniesz podsmażać cebulę i czosnek. Na koniec dodaj również więcej niż szczyptę pieprzu.

Z kolei jeśli wolisz bardziej orientalny smak, to dodaj do gotowania trawę cytrynową, trochę curry, odrobinę imbiru i wyciśnięty sok z połowy limonki.

PODANIE:

Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami przygotowanymi w piekarniku albo na patelni. Fajną opcją są też prażone pestki dyni lub ziarna słonecznika.

Mam nadzieję, że spróbujesz mój przepis! Daj znać jak Ci poszło! 🙂

Smacznego!

Jeśli podoba Ci się to co robię

Postaw mi kawę na buycoffee.to