Ostatnimi czasu, coraz większy nacisk kładzie się na uświadamianie ludzi na temat otaczającego ich świata. I to bardzo dobra wiadomość, ponieważ tylko poprzez edukowanie się możemy mieć realny wpływ na to, co się dzieje wokół nas.

Jakiś czas temu nie zdawałam sobie w ogóle sprawy, że istnieje coś takiego jak ślad wodny, a tu proszę, dzięki książce dla dzieci (!!!) dowiedziałam się co to jest i jak można go zmniejszyć. Bardzo lubię takie edukujące książki, które uczą nie tylko dzieci, ale również nas, rodziców i nauczycieli, bo to właśnie my dajemy przykład następnym pokoleniom.

Gdy zobaczyłam jaką książką jakiś czas temu zapowiadało wydawnictwo SAM, to bardzo się ucieszyłam, ponieważ wiem, że okaże się ona niesamowicie ważna i uświadamiająca. I wiesz co? Ta książka, powinna znaleźć się w KAŻDYM domu, a po lekturze tego wpisu, dowiesz się dlaczego 🙂

O CZYM JEST TA KSIĄŻKA?

Nie trudno się domyślić, że Skąd pochodzi nasze jedzenie? to książka o jedzeniu, a dokładniej o tym, jak ono powstaje. Autorka wybrała 7 konkretnych rzeczy i szczegółowo opisała proces ich hodowania i przetwarzania w zależności od tego, czy odbywa się to w warunkach na mniejszą czy też ogromną skalę.

BOHATEROWIE KSIĄŻKI

Jak wcześniej wspomniałam, autorka wybrała 7 różnych rzeczy, które praktycznie codziennie lądują na naszym stole, talerzu, a później w brzuchu. Są to: mleko, chleb, ryby, mięso, jabłka, jajka i pomidory. To właśnie to konkretne jedzenie jest bohaterami tej książki.

TREŚĆ I BUDOWA KSIĄŻKI

Książka rozpoczyna się od krótkiego spisu treści, czyli przedstawienia nazw i ilustracji dotyczących omawianego jedzenia. Tuż obok, na stół znajduje się krótki wstęp Co trafia na nasz stół, w którym autorka szczegółowo opisuje i ilustruje, gdzie można kupić jedzenie oraz jak ono się tam znalazło. Już po lekturze tego mini rozdziału można wywnioskować, że poszczególne rozdziały będą zawierały informacje o ogromnych firmach oraz małych zakładach.

Na dalszych stronach, znajdują się już konkretne rozdziały i każdemu autorka poświęciła po dwie rozkładówki. Po lewej stronie każdej z nich znajdziesz informacje dotyczące małego zakładu prowadzonego przez rolnika, a z kolei prawa strona, zawsze poświęcona jest wielkim firmom. Pierwsza rozkładówka, zawiera ogromne ilustracje przedstawiające wygląd konkretnych miejsc:

  • farma i ferma mleczna,
  • piekarnia i fabryka chleba,
  • kuter i ferma rybna,
  • gospodarstwo i rzeźnia,
  • sad i plantacja,
  • gospodarstwo i ferma drobiu,
  • gospodarstwo warzywne i szklarnie

Autorka zadbała o to, aby na tych ilustracjach umieścić podpisy z fachowymi nazwami konkretnych miejsc, maszyn, przedmiotów czy pojazdów. Druga rozkładówka również je zawiera, ale zostały one uzupełnione o dokładne wyjaśnienie procesów jakie zachodzą w trakcie powstawania naszego jedzenia. Wszystko to jest również odpowiednio zilustrowane.

Pod koniec książki, znajduje rozdział Skąd pochodzi nasze jedzenie?, a w nim autorka dzieli się sposobami na sprawdzenie tego, gdzie zostało wyprodukowane jedzenie. Na końcu książki z kolei autorka umieściła podziękowania.

DLA KOGO JEST TA KSIĄŻKA

Skąd pochodzi nasze jedzenie? to książka nie tylko dla dzieci, ale również (a może głównie) dla rodziców, którzy to uświadamiają swoje pociechy na temat tego jak powstaje i skąd się bierze nasze jedzenie. Z racji tego, że jest tam wiele szczegółowych informacji, to uważam, że będzie ona odpowiednia dla dzieci powyżej 6 roku życia.

ZALETY KSIĄŻKI

  • książka nie ocenia, zawiera same konkretne fakty dotyczące różnych zakładów gospodarczych,
  • autorka zestawiła ze sobą małe i duże gospodarstwa, które produkują żywność lokalnie i na ogromną skalę,
  • język jakim posługuje się autorka jest prosty i zrozumiały,
  • ilustracje również są proste i utrzymane w stonowanych barwach,
  • autorka zadbała o to, aby nazwać praktycznie każdą rzecz, która znajduje się we wszystkich miejscach. Jest to słownictwo branżowe i znajdziesz tam takie słówka jak: wywietrzniki, ogłuszacz, a nawet odszczecinianie,
  • zwiększa świadomość odnośnie tego skąd się bierze i jak powstaje to, co jemy,
  • książka ma ogromny format, dzięki czemu wygodnie można się przyglądać ilustracjom i zapoznać się ze wszystkimi szczegółami, które umieściła tam autorka.

REASUMUJĄC

Jestem pod ogromnym wrażeniem tej książki. Widać, że autorka poświęciła wiele swojego czasu na zapoznanie się ze wszystkimi miejscami upraw. Dzięki temu, wiedza, którą dzieli się z czytelnikiem została przekazana w sposób fachowy, zrozumiały i konkretny. Autorka ani razu nie oceniła żadnego rodzaju gospodarstwa, więc dzięki temu my, czytelnicy, również możemy tego uniknąć.

Skąd pochodzi nasze jedzenie? to niezwykle ważna książka, która zwraca uwagę na to co jemy i uwrażliwia nas na dokładniejsze sprawdzanie etykiet. Osobiście polecam z całego serducha, ponieważ przeczytałam ją z ogromnym zainteresowaniem i dzięki niej, zwiększyła się moja świadomość odnośnie produktów, które kupuję i później zjadam.

INFORMACJE O KSIĄŻCE

AUTOR: Julia Dürr
WYDAWNICTWO: Sam
LICZBA STRON: 40
ROK WYDANIA: 2021
KATEGORIA: jedzenie
WIEK: 6+
CENA: ~ 40 zł
LINK DO KSIĄŻKI: http://bit.ly/SkadPochodziNaszeJedzenie

Miłej lektury! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *